ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ''Ενημέρωση ως προς την εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού της Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα)''

Undefined
Body: 

       Σχετικά με το αντικείμενο του θέματος σας ενημερώνουμε οτι βρίσκεται σε εξέλιξη εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα), ενός απο τα πιο επικίνδυνα φυτικά βακτήρια παγκοσμίως προκαλώντας ασθένειες σε πολλά είδη όπως ελιές, αμπέλι, πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά και δασικά με δυνητικά τεράστιες (οικονομικές και περιβαλλοντικές) επιπτώσεις στη γεωργία, τους δημόσιους κήπους και το περιβάλλον της χώρας. Οι ασθένειες που προκαλεί δεν αντιμετωπίζονται και έτσι η πρόληψη είναι η μόνη επιλογή.

      Ο μικροοργανισμός είναι παρόν σε πολλές χώρες παγκοσμίως ενώ όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του και έχουν εφαρμοστεί ζώνες προστασίας στην Ν. Ιταλία (σε πολύ μεγάλη έκταση σε Λέτσε, Ταράντο και Μπρίντεζι), την Ισπανία (Βελεαρίδες Νήσους) και τη Γαλλία (Κορσική, Var και Alpes-Maritimes), ενώ μεμονωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Γερμανία και Ολλανδία.

      Η άκρως δυσάρεστη και ανησυχητική κατάσταση συμπληρώνεται απο την πρόσφατη ανίχνευση νέων κρουσμάτων (έρευνα σε εξέλιξη) και στην ηπειρωτική Ισπανία και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες της Μαδρίτης ( σε ελαιώνες 8 ετών) και της Ανδαλουσίας (σε καλλωπιστικά φυτά Polygala myrtifiolia).

        Σε επίπεδο Ε.Ε. εκδόθηκαν έκτακτα κατεπείγοντα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης (Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ). Μεταξύ των άλλων :

  • Απαγορεύεται η διακίνηση για ευαίσθητα φυτά στην Ξυλέλλα (όπως ελιές, πυρηνόκαρπα, αμπέλι κ.α.) που αναπτύχθηκαν εντός των οριοθετημένων ζωνών.
  • Για τα παραπάνω φυτά που αναπτύχθηκαν εκτός των ζωνών είναι υποχρεωτική η χρήση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου (υποχρεωτικό συνοδευτικό έγγραφο για τη διακίνηση ευαίσθητων φυτών στην Ξυλέλλα και το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με σχετική σήμανση ποιότητας-κατρελάκι ή και το τριπλότυπο δελτίο διάθεσης που ελέγχεται από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπ.Α.Α.Τ.-πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ).

        Τέλος, το έργο των φυτοϋγειονομικών επισκοπήσεων έχει ανατεθεί στους αρμόδιους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελέγχους και δειγματοληψίες.

           Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης οι εμπλεκόμενοι φορείς παρακαλούνται να ενεργούν ως προς την:

1.1.  Τη διάχυση της πληροφορίας προς τις τοπικές κοινότητες και στο γεωτεχνικό προσωπικό τους .

1.2.  Την ενημέρωση ως προς πληροφορίες για ύποπτα συμπτώματα σε ευπαθή φυτά (ελιές, αμπέλι, πυρηνόκαρπα, πικροδάφνες κ.α.)

1.3.  Την απαίτηση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για προμήθεια φυτών προς φύτευση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

         2.  Οι οργανώσεις παραγωγών να ενημερώσουν τα μέλη τους ως προς τους κινδύνους στην επιλογή μη ελεγμένων δενδρυλλίων προς φύτευση (χωρίς  φυτοϋγειονομικό διαβατήριο) και την ενημέρωσή  για οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα.

       3. Τα φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού και οι εργολάβοι δημόσιων κηποτεχνικών έργων στην τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας (υποχρέωση συνοδευτικού φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο).

      4. Τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων για την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας (υποχρέωση συνοδευτικού φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο) και τη συνδρομή τους στην ενημέρωση  για πληροφορίες με ύποπτα συμπτώματα.

          5. Από όλους τους εμπλεκόμενους (γεωπόνους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, παραγωγούς, διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού) τη συμβολή τους στη διάδοση των πληροφοριών.

         6. Τέλος, παρακαλούνται οι ανθοκομικές και φυτωριακές επιχειρήσεις που προμηθεύονται φυτά προς φύτευση της παρακάτω λίστας και προέλευσης άλλων χωρών (ενδοκοινοτικά ή από τρίτες χώρες) να εγγραφούν ως οφείλουν στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Υπηρεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. και να ενημερώνουν (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για κάθε παραλαβή από άλλες χώρες των παραπάνω φυτών.

    Χρήσιμες πληροφορίες περιέχονται στους παρακάτω συνδέσμους :

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytopro...

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/Xylella_v4_02_2016.pdf

https://www.eppo.int/QUARANTINE/quarantine/special_topics/Xylella_fastidiosa/Xylella_fastidiosa.htm

 

Συννημένο: