ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ''Ο Ιός της Τριστέτσα των εσπεριδοειδών''

Body: 

                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο Ιός της Τριστέτσα των εσπεριδοειδών

   Ο Ιός της Τριστέτσα (CTV) αποτελεί επικίνδυνη ασθένεια που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, κουμ-κουάτ, φράπες, περγαμότα κ.ά.) και κυρίως, αυτά που είναι εμβολιασμένα επάνω σε νεραντζιά, η οποία δεν έχει καθόλου ανθεκτικότητα σ’ αυτήν.

Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια, εμβόλια) και με έντομα φορείς όπως αφίδες, ενώ δε μεταδίδεται με μηχανικά μέσα.

   Το σημαντικότερο από οικονομική σκοπιά σύμπτωμα είναι ο ταχύς μαρασμός ή η νέκρωση των δέντρων. Τα μόρια του ιού συσσωρεύονται στα κύτταρα των σύνθετων ιστών του ξενιστή και παρενοχλούν τα συστήματα μεταβίβασης, προκαλώντας φυτοπαθολογικά προβλήματα. Η κίνηση των υδρογονανθράκων από την κορυφή έως τη ρίζα διακόπτεται. Το δέντρο φθίνει ταχύτατα με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

   Ένα δεύτερο σύμπτωμα της ασθένειας αποτελεί ο αργός μαρασμός που συνοδεύεται από σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή.

   Τρίτο σύνηθες σύμπτωμα είναι η περιορισμένη ανάπτυξη, όπου ο ιός δεν καταστρέφει το δέντρο, αλλά το δέντρο παύει να αναπτύσσεται. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την υπανάπτυξη των κλάδων και την εμφάνιση μικρών και παραμορφωμένων καρπών με εναπομείναντα φύλλα μπρούτζινης χροιάς. Η ποιότητα του καρπού μειώνεται αισθητά.

   Ιδανικές θερμοκρασίες για μόλυνση και πολλαπλασιασμό είναι οι 20oC - 25oC.Ο επιβλαβής οργανισμός έχει εντοπιστεί σε περιοχές των ενοτήτων Αττικής, Κορινθίας, Λακωνίας και Χανίων. Πρόσφατα εντοπίστηκε σε φυτώριο εσπεριδοειδών στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε δείγματα φυτών, ύστερα από επίσημες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε καλλιέργειες αλλά και σε πολλαπλασιαστικό υλικό εσπεριδοειδών από το επίσημο εργαστήριο του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΑΟΚ ΠΕ Κορινθίας.

   Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο της ΔΑΟΚ ΠΕ Αχαΐας, όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής - τυποποίησης – συσκευασίας – μεταφοράς και εμπορίας (εισαγωγέων, εξαγωγέων) εσπεριδοειδών καθώς και άλλων φυτών, φυτικών προϊόντων και αντικειμένων που αναφέρονται στο παράρτημα V του ΠΔ 365/2002. Σημειώνεται ότι η εγγραφή στο μητρώο είναι ατελής, δηλαδή χωρίς κόστος.

   Ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι θα πρέπει:

• η προμήθεια δενδρυλλίων να γίνεται μόνο από νόμιμα Ελληνικά φυτώρια, τα οποία θα έχουν ελεγχθεί για τον Ιό της Τριστέτσας από τις αρμόδιες αρχές (ΔΑΟΚ, ΚΕΠΠΥΕΛ, ΠΚΠΦ & ΠΕ του ΥπΑΑΤ).

• να μη χρησιμοποιούνται σε καμιά περίπτωση δενδρύλλια ή εμβόλια που ήλθαν από το εξωτερικό χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ή πιστοποιητικό φυτοϋγείας.

• η λήψη εμβολίων να γίνεται από δένδρα που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί εργαστηριακό έλεγχο.

• με την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων να ειδοποιούνται άμεσα οι γεωργικές υπηρεσίες για τη διενέργεια ελέγχων, δειγματοληψιών και εργαστηριακών εξετάσεων

Undefined